Expo Stilte

zondag 30.09 t.e.m. zondag 14.10
Sint-Jozefskerk,
Deken de Saegherplein 1,
8800 Roeselare

 

gratis toegang

openingstijden: iedere zaterdag
en zondag van 14u00 tot 18u00
Vernissage: zaterdag 29.09.2018 om 18u00 |
Inleiding door Virginie Platteau

Soms menen we stilte te horen, maar wie heeft ooit stilte gezien? Hoe kan je de stilte verbeelden? Een uitdagende vraag die vele kunstenaars inspireerde. Denken we bijvoorbeeld aan het sublieme Stilleven met vier kruiken van Francisco de Zurbarán, of de oneindige variatie van fragiel geschilderde flessen en karaffen van Georgio Morandi. Verstilling vinden we in de interieurs van Johannes Vermeer, in de desolate landschappen van Leon Spilliaert en in de in zichzelf gekeerde figuren van Edward Hopper. De abstracte kunst is misschien wel de meest aangewezen beeldtaal om de stilte te laten spreken: het peilloze ultramarijn van Yves Klein, de verstilde krabbels van Cy Twombly of de zorgvuldige potloodlijntjes van Dan van Severen.

Vzw De Wekker creëert in de Sint-Jozefskerk een ontmoetingsruimte waar bekende en minder bekende lokale kunstenaars de uitdaging aangaan om het thema van de stilte te verkennen.

De Wekker, hier vertegenwoordigd door Geert Monteyne en Sabine Victor, brengt al 25 jaar kunstenaars samen op bijzondere plaatsen en rond aparte thema’s. Samen met Herbert Vandendriessche nodigen zij ook nu diverse kunstenaars uit, die via verschillende disciplines zoals fotografie, schilderkunst, beeldhouwwerk, installaties en performances de stilte zullen verbeelden. Het is nieuwsgierig uitkijken naar wat ongetwijfeld een boeiende tentoonstelling wordt.

Deelnemende kunstenaars:
Georges Couvreur, Agathe Danon, Linda Dejonghe, Tuur Delodder, Christophe Denys, Greet Desal, Sarah Eechaut, Thomas Eggermont, Rino Feys, Sofie Feys, Thomas Gerard, Isidoor Goddeeris, Marlies Goesaert, Lut Hoornaert, Chantal Huyghe, Karel Lambert, Isolde Marcus, Geert Monteyne, Joske Noyelle, Nik Vanden Brande, Herbert Vandendriessche, Noor Vandendriessche, Suleika Van Der Jeugdt, Sabine Victor, Charlot Winne.

Je kunt je weerspiegelingen
niet in stromend water
zien, maar wel
in stilstaand water.
Wat van zichzelf stil is, kan dingen tot stilte brengen.

~ Tsjwang-tse

Caution, I’m armed
& De Passanten

In samenwerking met Galerij Negenpuntnegen toont Martine Platteau ons binnen het project ~stil.te een dubbelluik. Het werk wordt onthuld op het openingsevent van het project op donderdag 6 september. Daarna zal het werk te bezichtigen zijn in de Sint-Michielskerk van zondag 30 september tot zondag 14 oktober.